Υγεία Διατροφή Ομορφιά

 

 

κεντρική σελίδα

 

 

 

   

 

 

 

 

 Επιλέξτε

 
 
Φρούτα και λαχανικά - Συμβουλές
Καλλιέργειες- δηλητήριο & στη Βουλγαρία
Ένεση με βακτήρια γιατρεύει τη δισκοκήλη
Τα απαγορευμένα Video της διατροφής μας
Επικίνδυνες λάμπες οικονομίας
Καρκίνος του στήθους:ενέχονται αποσμητικά
Πόσο βοηθάνε οι δίαιτες;
Βρέθηκε η αιτία της φαλάκρας
Οι ξηροί καρποί στη διατροφή μας
Νους υγιής εν σώματι υγιή
"Στην υγειά μας"..άφοβα!
Βακτήρια εναντίον ιών!

Είμαστε ότι τρώμε ή ...

Ο βελονισμός προκαλεί θάνατο

Τεχνοφοβικός γεννιέσαι..

 
 

 

 

   

 

 

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε με φρούτα και λαχανικά

 

πλυσιμο λαχανικων

 

Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε για το πως πρέπει να διαχειριζόμαστε φρούτα και λαχανικά

που αγοράζουμε για το τραπέζι μας. Μικρά μυστικά όπως οτι πρέπει να αγοράζουμε βιολογικά

καρότα, καθώς χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ενός επιβαρυμένου με χημικά χωραφιού ή γης.

Λειτουργούν σαν σφουγγάρι για τα φυτοφάρμακα και άλλα χημικά μας προειδοποιούν οι επιστήμονες. Επίσης καλό για την υγεία μας θα είναι να αγοράζουμε λαχανικά και φρούτα

της εποχής.

Παρακάτω μαζέψαμε και παραθέτουμε κάποιους βασικούς κανόνες για να ξέρουμε και να προσέχουμε (όσο το δυνατόν γίνετε) τι ταίζουμε την οικογένεια μας.

 

•   Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας ή, εφόσον κοστίζουν ακριβά, ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Τα τελευταία υφίστανται περισσότερους ελέγχους και η παραγωγή τους είναι ελεγχόμενη, ενώ ελέγχονται συχνότερα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεδομένου ότι είναι κυρίως προϊόντα που εξάγονται.

•   Πλένουμε καλά με νερό και όχι με σαπούνι όπως πολλοί συνηθίζουν και ξεφλουδίζουμε όλα τα φρούτα. Μάλιστα, με το πλύσιμο δεν αποφεύγουμε μόνο τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων επαφής αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το τοξόπλασμα, που μπορούν να μεταφερθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά.

•  Πλένουμε πολύ καλά τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, σπανάκια αλλά και χόρτα) και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα στα οποία επικάθεται οποιαδήποτε βλαβερή ουσία.

•  Από τα κηπευτικά, τα πιο επικίνδυνα καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε εχθρούς και ασθένειες και άρα δέχονται περισσότερα φυτοφάρμακα είναι το αγγούρι, το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Καθώς ωριμάζουν γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ψεκασμό έως ότου φτάσουν στο πιάτο Συνιστάται καλό πλύσιμο λαχανικώνμας είναι συχνά πολύ μικρός και το φυτοφάρμακο δεν προλαβαίνει να αποδομηθεί.

•  Αγοράζουμε φρουτο και λαχανικά εποχής. Εχουμε λιγότερες πιθανότητες αυτά να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκου, καθώς μέσα στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι που βρίσκονται στην εποχή τους, διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής.

•  Ψωνίζουμε ανώριμα τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου σε σημείο με φως για 3 ως 4 ημέρες. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα σύγχρονα φυτοφάρμακα έχουν χρόνο υπολειμματικής δράσης 7 ημέρες. Υπολογίζοντας ότι χρειάζονται περίπου 3 ημέρες το λιγότερο για να φτάσει ένα φρούτο ή λαχανικό από το χωράφι στο σπίτι μας, αυτό είναι μια καλή λύση.

•  Αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς ενδέχεται να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι γι' αυτό το ενδεχόμενο είναι δειγματοληπτικοί, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν βρεθεί πολλά δείγματα με ουσίες που νόμιμα δεν χρησιμοποιούνται πια στην Ελλάδα, όπως το μαλαθείο.

 

Τέλος καλό θα είναι όσοι δεν βαριούντε και έχουν χώρο ή και γλάστρες και παρτέρια να ασχοληθούν με το να φυτέψουν δικά τους λαχανικά και μυρωδικά. Εκτός της οικονομίας και της υγείας τους, θα αποκτήσουν και γνώσεις αλλά και επαφή με την φύση. Πολλοί είναι αυτοί που το επιχείρησαν δειλά στην αρχή και μετά ενθουσιασμένοι προχώρησαν και βαθύτερα.

"Κάθε αρχή και δύσκολη", λέγανε οι παππούδες μας αλλά μην ξεχνάμε και πως "ο τολμών νικά".

 

Erixtheas

 

Κορυφή σελίδας

 

Καλλιέργειες- δηλητήριο και στη Βουλγαρία

 

Βουλγαρικά και ολλανδικά εργαστήρια καταγράφουν διαφορετικά αποτελέσματα για την ύπαρξη φυτοφαρμάκων σε τροφές που πωλούνται στη Βουλγαρία.

 

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Βαλεντίνα Λούκοβα, υπεύθυνη του προγράμματος "Συμβολή των πολιτών στην δημιουργία αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος ελέγχου των τροφίμων στη Βουλγαρία".

 

Σύμφωνα με όσα είπε, οι Βούλγαροι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς όσον αφορά την καθαριότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν.

 

Από συνολικά 24 δείγματα τροφών, που υποβλήθηκαν σε ανάλυση του προγράμματος, 10 στάλθηκαν στο ολλανδικό εργαστήριο AgriQ και σε ένα από τα εργαστήρια του Υπουργείου Υγείας.

 

Η ανάλυση του βουλγαρικού εργαστηρίου έδειξε ότι σε κανένα δείγμα δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα, οι Ολλανδοί ειδικοί όμως διαπίστωσαν ότι μόνο ένα δείγμα είναι καθαρό.

 

Σε όλα τα υπόλοιπα δείγματα ανακάλυψαν διάφορα φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και φυτοφαρμάκων απαγορευμένων προς χρήση στην Ε. Έ. Καταγράφηκαν συνολικά 102 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων 15 απαγορευμένα στην Ε. Έ.

 

Ανάμεσα στις τροφές, στις οποίες ανακαλύφθηκαν οι επικίνδυνες για την υγεία ουσίες, είναι το μαρούλι, τα λεμόνια, το κινέζικο λάχανο, τα μανταρίνια και οι μπανάνες.

 

Σε μια ποικιλία πορτοκάλια βρέθηκαν ταυτόχρονα 14 φυτοφάρμακα, ενώ σε μανιτάρια – 11. Στο βουλγαρικό μαρούλι π.χ. το ολλανδικό εργαστήριο ανακάλυψε 5 φυτοφάρμακα, ένα από τα οποία απαγορευμένο στην Ε. Έ. Μια από τις δηλητηριώδεις ουσίες στο μαρούλι ήταν μάλιστα 61 φορές πάνω από το επιτρπόμενο όριο. Ανάμεσα στα χημικά υπάρχουν τέτοια που βλάπτουν το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ δύο από αυτά προκαλούν μεταλλαγές των γονιδίων, εξήγησε η Βαλεντίνα Λούκοβα.

 

Και πρόσθεσε ότι στη Βουλγαρία τα εργαστήρια αναζητούν μονάχα 14 φυτοφάρμακα σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Στην Γερμανία τα ίδια προϊόντα εξετάζονται για 727 φυτοφάρμακα, στην Αυστρία – για 338, στην Ολλανδία – για 398, ενώ στη Ρουμανία – για 93. Αυτός είναι ο λόγος, κατα τη γνώμη της, τα εργαστήρια του Υπουργείου Υγείας να ανακαλύπτουν φυτοφάρμακα σε μόλις 1% των προϊόντων, ενώ ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν καταγράφεται υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων.

 

Σύμφωνα με τη Βαλεντίνα Λούκοβα, αυτό δείχνει ότι οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια για κάποιο λόγο αποφάσισαν να μην ανακοινώνουν ότι ο έλεγχος που πραγματοποιούν δεν λειτουργεί και δεν εξασφαλίζει την παροχή πραγματικών στοιχείων.

 

Γιατί, αντί να διεξάγουμε αυτή τη μάχη, οι εμπειρογνώμονες δεν ομολογήσουν ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να προστατεύσουν τον Βούλγαρο καταναλωτή, και αφού το ομολογήσουν, να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει, ρώτησε η κ. Λούκοβα.

 

Σήμερα από την Περιφερειακή Υπηρεσία Φυτοπροστασίας στο Μπλαγκόεβγκραντ, της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, ανακοίνωσαν ότι το 80% από τις ντομάτες χαμηλότερης ποιότητας, είναι μολυσμένες με το σκώρο ντομάτας Tuta absoluta. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ιβάν Μαρκόβσκι, ορισμένες ποσότητες από αυτές υπάρχουν στις λαχαναγορές σε όλη τη χώρα.

 

Ο σκώρος ντομάτας δεν είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αν οι ντομάτες πλυθούν με άφθονο νερό, είναι όμως σε θέση να καταστρέψει το 100% της σοδειάς λαχανικών στη χώρα μας.

 

Απειλή στην περιοχή της πόλης Πέτριτς πάλι δημιουργούν οι ακρίδες ερήμων στο Μαρόκο. «Επίθεση» από σμήνη ακρίδων στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία δεν υπήρχε τα τελευταία 5-6 χρόνια, από τις 25 Απριλίου όμως τα έντομα πολλαπλασιάζονται ραγδαία, προειδοποιούν από την Υπηρεσία Φυτοπροστασίας.

 

Τεράστιοι πληθυσμοί ακρίδων σχηματίζονται μεταξύ των χωριών Μαρικοστίνοβο και Γκενεράλ Τοντορόφ.

 

σ.σ Να τολμήσουνε να φανταστούμε τι γίνετε στους ελέγχους στην Ελλάδα ή να το αφήσουμε γιατί δεν θα τολμάμε να τρώμε ούτε ελληνικά προιόντα;

 

Πηγή: vesti.bg

 

Κορυφή σελίδας

 

Ένεση με βακτήρια γιατρεύει τη δισκοκήλη

 

Ένα ενέσιμο φάρμακο, το οποίο παράγεται από βακτήρια, μπορεί να συρρικνώσει τον πλεονάζοντα ιστό που εμφανίζεται, όταν ένα άτομο πάσχει από δισκοκήλη.

Μετά τη συρρίκνωσή του, ο ιστός δεν πιέζει πλέον τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και έτσι ο πόνος εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Seikagaku, που βρίσκονται πίσω από τη νέα φαρμακευτική προσέγγιση, αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

 

Το βασικό δραστικό συστατικό του ενέσιμου φαρμάκου ονομάζεται χονδροϊτινάση ΑΒC, ένα ένζυμο που παράγεται με φυσικό τρόπο από ορισμένα βακτήρια. Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 195 ασθενείς- οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν έγχυση του ενζύμου, ενώ οι υπόλοιποι εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς της ομάδας που έλαβε την ένεση ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου έπειτα από τρεις μήνες.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ένζυμο «καταπίνει» μόνο το πλεονάζον μαλακό υλικό του δίσκου και όχι αυτό που βρίσκεται εντός του και είναι λειτουργικό. Παράλληλα, δεν έχει καμία επίδραση στους περιβάλλοντες ιστούς, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

 

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, «μία και μόνο ένεση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κήλης δίσκου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να σωθούν τόσο από τον πόνο όσο και από το σημαντικό κόστος, με το οποίο συνδέεται η εγχείρηση αλλά και η νοσηλεία».

 

Μια δεύτερη κλινική δοκιμή του φαρμάκου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο Ενσινίτας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

 

Πηγή: tovima.gr

Κορυφή σελίδας

Γιατί ο καρκίνος του στήθους βρίσκεται συνήθως στη μασχάλη!

 
καρκίνος στηθους μασχάληΠρόκειται για μια πληροφορία η οποία διασταυρώθηκε με ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία και ερευνητές που ήδη γνωρίζουν το ζήτημα.

Πρέπει να κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους μας, κυρίως τις γυναίκες.

Σας προκαλώ όλους να ξανασκεφτείτε την ημερήσια χρήση ενός προϊόντος που μπορεί να σας προκαλέσει αυτή τη σοβαρή ασθένεια.

Από σήμερα , αλλάζουμε τις ημερήσιες συνήθειες μας !

Η βασική αιτία που προκαλεί καρκίνο του στήθους είναι τα ανθιδρωτικά.

Ναι, τα ανθιδρωτικά !!!

Τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνδυασμός
Ανθιδρωτικού με αποσμητικό.

(antiperspirant - deodorant). Γι' αυτό, μόλις πάτε σπίτι, ελέγξτε : <<deodorant>> (αποσμητικό) είναι εντάξει. <<antiperspirant>> όχι !

Γίνεται συγκέντρωση τοξίνων η οποία προκαλεί μετάλλαξη κύτταρων στην περιοχή.

Διαβάστε γιατί :

Το ανθρώπινο σώμα έχει κάποιους μηχανισμούς για να αποβάλει τις Τοξίνες. Οι περιοχές αυτές είναι πίσω από τα γόνατα, πίσω από τα αυτιά, η βουβωνική χωρά και οι μασχάλες. Οι τοξίνες αποβάλλονται με την εφίδρωση.

Τα ανθιδρωτικά (antiperspirant), όπως και η ονομασία τους μας προσδιορίζει, σας εμποδίζουν να ιδρώνετε, και γι αυτό αποτρέπουν το σώμα από το να αποβάλει τοξίνες στην περιοχή της μασχάλης.

Οι τοξίνες δεν εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο. Αντιθέτως, το σώμα τις συσσωρεύει στα λεμφικά κέντρα κάτω από τις μασχάλες εφόσον δεν μπορεί να τις αποβάλει. Σχεδόν όλοι οι καρκινικοί όγκοι στο έξω και επάνω τέταρτο της περιοχής τους στήθους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται τα λεμφικά κέντρα.

Επίσης, για τους άντρες είναι πιο δύσκολο , αλλά όχι απίθανο, να πάθουν καρκίνο του στήθους από τα ανθιδρωτικά, διότι η μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος μένει στις τρίχες της περιοχής χωρίς να εισχωρεί κατευθείαν στο δέρμα.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ανθιδρωτικό αμέσως μετά το ξύρισμα αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν, διότι το ξύρισμα προκαλεί ανεπαίσθητες ανοιχτές εγκοπές στο δέρμα , από τις οποίες τα χημικά εισχωρούν μέσω τις μασχάλης άμεσα στο σώμα.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα σε όσους αγαπάτε! Ο καρκίνος του στήθους έχει γίνει πολύ συνήθης, και η πληροφορία αυτή μπορεί να σώσει ζωές.

www.tydky.org

Κορυφή σελίδας

Επικίνδυνες λάμπες οικονομίας

 
Ακούσαμε λοιπόν, πως, εάν σπάσουν πέντε από τις πολυδιαφημιζόμενες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί ο υδράργυρος που περιέχουν να μολύνει μια λίμνη ογδόντα τετραγωνικών χιλιομέτρων, και για αυτό το πρόβλημα δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες.

Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν φονικό ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα καμία περιβαλλοντική οργάνωση, ή οι οικολογούντες υπερασπιστές των λαμπτήρων ‘οικονομίας’ ενημέρωσαν τους έρμους καταναλωτές για το ‘πράσινο’ προϊόν που είναι τοξικό για τους ανθρώπους και ρυπαρό για το περιβάλλον.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ, ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ!

Στις 8 Οκτωβρίου τού 2008, η βρετανική υπηρεσία Προστασίας της Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα των λαμπτήρων ‘οικονομίας’ (η οποία ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα).
Με αυτήν διευκρινιζόταν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των λαμπτήρων ‘οικονομίας’, όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση, είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών και ίσως καρκίνο.
Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει.
Πώς λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πώς θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου;

Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.
Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.

- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.

- Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των ζώων, πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.

- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!

www.tydky.org

Κορυφή σελίδας

 

Tα Video του κώδικα διατροφής που απαγορεύτηκε στην Ελλάδα όχι για να μη γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο αλλά επειδή έχει λέει ..μουσική υπόκρουση της Sony !!!!

 

Μέρος 1ο 

 

Μέρος 2ο 

 

 

 

Μέρος 3ο

 

 

Μέρος 4ο 

 

 

 

Μέρος 5ο 

 

Κορυφή σελίδας

 

 

Βρέθηκε η αιτία της φαλάκρας

 

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής Ελληνα, ανακάλυψε ότι οφείλεται σε δυσλειτουργία των βλαστικών κυττάρων- Ελπίδες για θεραπεία

 Φαρμακο για τη φαλακρα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους απανταχού φαλακρούς στέλνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στις ΗΠΑ, επικεφαλής των οποίων ήταν μάλιστα ένας έλληνας επιστήμονας, ο δρ Γ. Κωτσαρέλης, καθώς ανακάλυψαν την αιτία πίσω από την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Ιnvestigation», η εμφάνιση φαλάκρας οφείλεται σε μια δυσλειτουργία των βλαστικών κυττάρων που οδηγεί σε «γέννηση» νέων τριχών. Αυτό το «κατασκευαστικό ελάττωμα» προκαλεί τη δημιουργία νέων τριχών οι οποίες είναι τόσο μικρές ώστε να είναι αόρατες με γυμνό μάτι. Ετσι το τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι εκείνο του... άδειου κεφαλιού ή ενός τριχωτού που εμφανίζει σημαντική αραίωση.

Πίσω από το «κατασκευαστικό λάθος» κρύβονται τα βλαστικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη νέων τριχών, σημειώνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι εκτιμούν πως η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας αυτών των κυττάρων θα οδηγήσει σε οριστική θεραπεία της φαλάκρας. Απώτερος στόχος των ειδικών είναι η ανάπτυξη μιας αλοιφής η οποία θα εφαρμόζεται στο κρανίο και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να δίνουν γέννηση σε τρίχες με φυσιολογικό μήκος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας άνδρες που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τους θύλακες των τριχών σε δείγματα δέρματος του τριχωτού που ήταν «φαλακρά» και σε δείγματα που προέρχονταν από περιοχές του κρανίου που είχαν τρίχες.

Παρατήρησαν ότι αν και οι «φαλακρές» περιοχές εμφάνιζαν τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων που «γεννούν» τρίχες με τις υπόλοιπες περιοχές του τριχωτού είχαν μικρότερο αριθμό πιο ώριμων κυττάρων (ονομάζονται προγονικά κύτταρα). Αυτό σημαίνει ότι οι θύλακοι των τριχών στις... φαλακρές περιοχές δεν εξαφανίζονται αλλά συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροσκοπικές τρίχες σε σύγκριση με τις φυσιολογικές.

Οπως ανέφερε ο έλληνας επικεφαλής της μελέτης δρ Γ. Κωτσαρέλης σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του «τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι στα φαλακρά άτομα υπάρχει πρόβλημα στην ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε προγονικά κύτταρα και να δώσουν γέννηση σε φυσιολογικές τρίχες. Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει φυσιολογικός αριθμός βλαστικών κυττάρων σε όσους έχουν φαλάκρα μας δίνει ελπίδα για επανενεργοποίηση αυτών των βλαστικών κυττάρων και τελικώς για τη θεραπεία της φαλάκρας».


 Πηγή: http://www.tovima.gr/

Κορυφή σελίδας

 

Πόσο βοηθάνε οι δίαιτες;

 

Χάνετε βάρος αλλά θα εκπλαγείτε από το τι στερείται ο οργανισμός σας!

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα υγείας χρειάζεται συγκεκριμένα συστατικά.Υγιεινή δίαιτα

Διασφαλίστε ότι η διατροφή σας περιέχει τα παρακάτω:

Θείο: Χρήσιμο στα κόκαλα, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Βοηθάει στην έκκριση της χολής. Το βρίσκουμε στο λάχανο, το κουνουπίδι, το μαϊντανό, το καρότο, το κρεμμύδι, το σπανάκι, τις φακές, το γάλα, το καλαμπόκι, τον ωμό κρόκο αυγού κλπ

Μαγνήσιο: Διατηρεί την ελαστικότητα στους μυϊκούς και νευρικούς ιστούς. Βοηθάει τη λειτουργία των εντέρων. Πορτοκάλια, λεμόνια, σταφύλια είναι πλούσιες πηγές.

Ασβέστιο: Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία βοηθάει στην ανάπτυξη των οστών. Η έλλειψη του δημιουργεί σωρεία κινδύνων για την υγεία. Εκτός από τα οστά κινδυνεύουν οι αρτηρίες και το ίδιο το αίμα. Αυξάνει τη ζωή των κυττάρων και επηρεάζει ευεργετικά τους παλμούς της καρδιάς. Όταν δεν έχει αρκετό ασβέστιο ο οργανισμός αποσπά ασβέστιο από τα κόκαλα με αποτέλεσμα να έχουμε χαλασμένα δόντια, ραχίτιδες κλπ

Πορτοκάλια, λεμόνια, σταφύλια, λάχανο, γάλα, αυγά, ελιές είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Μαγγάνιο: Βοηθάει στην αυτο-ίαση του οργανισμού. Καταπολεμά τα μικρόβια. Λειτουργεί κατά των αρθριτικών. Υποβοηθά το μεταβολισμό της μεμβράνης των κλειδώσεων. Αυξάνει την διανοητική ικανότητα. Το πιο πολύ μαγγάνιο βρίσκεται στα καρύδια ενώ το βρίσκουμε και στα αμύγδαλα, το μαϊντανό, το κάρδαμο και τα κάστανα .

Φώσφορος: Συντελεί στη πνευματική διαύγεια και στις υπόλοιπες εγκεφαλικές δραστηριότητες. Θρέφει τα κύτταρα, τα νεύρα στερεοποιεί τα κόκαλα. Χρήσιμος στα αισθητήρια νεύρα κυρίως της γεύσης και της αφής. Σταφύλια, καρύδια, αμύγδαλα,

τομάτες, λεμόνια, φασόλια, γάλα είναι μερικές από τις πηγές του.

Χλώριο: Καθαρίζει τα κύτταρα. Βοηθάει στη πέψη και προλαμβάνει τις εντερικές μολύνσεις. Μεταφέρει τη φθαρμένη ύλη από τους ιστούς. Ενισχύει την απομάκρυνση

του νερού από τους ιστούς, το δέρμα και τους πνεύμονες. Έχει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα φρούτα, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς.

Κάλιο: Ενισχύει την επιδιόρθωση των κυττάρων και την αποτοξίνωση. Οι ιστοί του σώματος αποκτούν ελαστικότητα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό. Πληγές, κτυπήματα, μώλωπες θεραπεύονται ταχύτερα. Γενικά βελτιώνονται μύες, νευρικό σύστημα και εγκέφαλος. Λειτουργεί και σαν καταπραϋντικό. Το συναντάμε στα φρούτα, τα πράσινα χόρτα, τα σταφύλια, τα μαρούλια, τις μαύρες ελιές, το σπανάκι, τον άνηθο, το μαϊντανό, τα φασόλια, τις τομάτες, τα κρεμμύδια, το σέλινο και όχι μόνον.

Νάτριο: Ρυθμίζει την αλκαλικότητα. Μαζί με το κάλλιο και το χλώριο συντελούν στη καλή χώνευση. Τροφές πλούσιες σε νάτριο ωφελούν τους διαβητικούς, τους νευρικούς, και όσους υποφέρουν από ρευματισμούς ή αρθριτικά. Έχει την ιδιότητα να κρατάει το ασβέστιο διαλυμένο ώστε να αποφεύγεται η σκλήρυνση των ιστών.

Μη πίνετε νερό στη διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά γιατί τα άλατα του νατρίου

διασπώνται εύκολα με το νερό με επίπτωση τις καούρες στο στομάχι.

Το περισσότερο νάτριο το έχουν οι φράουλες, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα ξερά δαμάσκηνα, το σέλινο, το σπανάκι, τα καρότα, τα πατζάρια κλπ

Ιώδιο: Τονώνει την ενέργεια των αδένων και τω λεμφαδένων. Απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδή που ρυθμίζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η έλλειψή του σημαίνει υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλη, και νευρικές διαταραχές.

Επίσης επηρεάζεται ο μεταβολισμός των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τροφές με Ιώδιο είναι τα σκόρδα, τα μανιτάρια, τα κόκκινα σταφύλια, οι τομάτες το σέλινο τα πράσα, το σπανάκι, τα καρότα, το καλαμπόκι, η βρώμη.

Φθόριο: Σύντροφος και συνεργάτης … του ασβεστίου. Υπάρχει δυνατή συνεργασία μεταξύ τους. Επενεργούν στο εξωτερικό στρώμα του κοκάλου και στην αδαμαντίνη των δοντιών. Δόντια καλοχτισμένα από νεαρή ηλικία με φθόριο και ασβέστιο … δεν επισκέπτονται οδοντίατρο!

Επίσης το φθόριο βρίσκεται στη σπλήνα, στα μάτια, και στις απολήξεις των νεύρων.

Προληπτικά είναι εναντίον των όγκων, της νευρικής αδυναμίας, των κιρσών, του πύου.

Το φθόριο συναντάται στο σκόρδο, τα φιστίκια, το γάλα, το τυρί και το κρόκο του αυγού.

Πυρίτιο: Χάρις στο πυρίτιο τα κόκαλα οι τένοντες  και τα δόντια στερεοποιούνται, δυναμώνουν και γυαλίζουν. Κάνει τους μυς πιο γερούς, το αίμα πιο ζεστό και τα μαλλιά γεμάτα υγεία. Δυναμώνει όλες τις μεμβράνες, τα τοιχώματα των αρτηριών,

τα τοιχώματα του λάρυγγα, και τα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα.Δυναμώνει το δέρμα και τα νύχια.  Επιδρά πολύ στο νευρικό και σεξουαλικό σύστημα, ενώ προλαμβάνει την ανικανότητα.

Περιέχεται στο σιταρίσιο ψωμί, στη σίκαλη, το κριθάρι, το αγυάλιστο ρύζι , τη φράουλα, τα σύκα, το μαρούλι, οι ελιές και οι φλούδες όλων των φρούτων.

Άνθρακας:  Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό των μυών, στην ανάπλαση των κυττάρων και στη λειτουργία του πρωτοπλάσματος. Είναι βασικό στοιχείο καθώς στην ένωση με το οξυγόνο δημιουργεί τη ζώσα ύλη.

Υπερβολικός άνθρακας σημαίνει νευρικές παθήσεις, καρδιακές διαταραχές, παχυσαρκία ή ακόμη και παράλυση. Συνεπώς οι τροφές με πλούσιο άνθρακα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Τροφές με πολύ κάρβουνο είναι οι πατάτες, το άσπρο αλεύρι, το ρύζι, όλες οι αμυλούχες τροφές, τα φιστίκια, τα μήλα, τα κάστανα.

Υδρογόνο: Απαραίτητο στην σιελοποίηση, εφίδρωση και στην απέκκριση. Κύριο συστατικό στους μυς και το αίμα. Ανακουφίζει το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, υγραίνει την επιφάνεια των πνευμόνων,  μεταφέρει και αποβάλλει τις ακαθαρσίες, Δροσίζει τους ιστούς και προλαμβάνει τις φλογώσεις. Άφθονο υδρογόνο υπάρχει σε όλα τα φρούτα-στα ζουμερά ακόμη πιο πολύ- στα λαχανικά και τα φρέσκα τρυφερά χόρτα.

Άζωτο: Συμμετέχει στην ανάπτυξη των ιστών, και αναζωογονεί τον οργανισμό.

Είναι το στοιχείο που δεσμεύει το λεύκωμα. Απαραίτητο σε μυϊκούς ιστούς, αίμα.

Το άζωτο σε σχέση με τα άλλα στοιχεία εξαφανίζεται γρηγορότερα από το σώμα και τότε αρχίζει η αποσύνθεση των ιστών.

Υπάρχει στα μήλα, αχλάδια, σύκα, μαρούλια, πορτοκάλια, φασόλια, φουντούκια, φιστίκια, τυρί, κρέας, ψάρια, ασπράδι αυγού.

Οξυγόνο: Επιτυγχάνει τη κυκλοφορία του αίματος, οξειδώνει το αίμα και τους ιστούς, τονώνει το μυϊκό σύστημα, επιδιορθώνει τα κατάγματα των οστών, και τρέφει όλα τα όργανα του σώματος. Η έλλειψή του προδίδεται από χλωμό χρώμα, ανωμαλίες στη θρέψη, πόνους, αναιμία, υδρωπικία, κατάπτωση κλπ.

Υπάρχει σε όλες τις φυτικές τροφές με τη μεγαλύτερη ποσότητα να βρίσκεται στις τομάτες και τα κρεμμύδια.

Για να αυξηθεί στο σώμα το οξυγόνο πρέπει να συνδυάζεται με τροφές που περιέχουν σίδηρο, κάλιο και ιώδιο.

Σίδηρος: Μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο στους ιστούς. Το αίμα, οι ιστοί και οι πνεύμονες υποφέρουν στην έλλειψη σιδήρου.

Αφθονος σίδηρος βρίσκεται στις φράουλες, τα δαμάσκηνα, τα ξηρά σύκα, τα αχλάδια, τα καρύδια, τα ροδάκινα, η μαύρη και η ξανθιά κορινθιακή σταφίδα, οι τομάτες, τα καρότα, το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, οι φακές, το σιταρένιο ψωμί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι εληές, τα αυγά, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα φασολάκια, τα πατζάρια, οι γίγαντες 

Με τα 16 βασικά στοιχεία το άρθρο ολοκληρώθηκε. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε.

 

Αντικαρκινική πρόληψη με βιταμίνη Β17:

Να τρωτε βερίκοκα αλλά βρείτε και το τρόπο να φάτε το πολύ πικρό κουκούτσι τους. Εκεί βρίσκεται η περίφημη βιταμίνη Β17 που την έθαψαν οι φαρμακοβιομηχανίες!

Επίσης ραδίκια με λεμόνι και πίνουμε το ζουμί, άγριες αγκινάρες, πολτό από φύλλα ελιάς.

Επίσης ζουμί  από γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.

Θα μας πείτε που θα το βρείτε! Αν γνωρίζατε την φαρμακευτική του επίδραση θα είχατε πάρει όλοι τα βουνά τώρα!

Πηγή: Η βάση των στοιχείων από το βιβλίο του Δρος Ηλία Πέτρου  

Κορυφή σελίδας

 

 Οι ξηροί καρποί στη διατροφή μας

                                           

Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους. Από τις έρευνες αυτές έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι' αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.

Θρεπτικοί μπορούν να μας δώσουν απλόχερα την γεύση και την διατροφική τους αξία με το να φάμε μια χούφτα στα γρήγορα σαν ένα σνακ ή να τους προσθέσουμε με μέλι και φρούτα σαν επιδόρπιο αλλά και να μαγειρευτούν στολίζοντας τα φαγητά ή τα γλυκά μας.

Οι καταναλωτές όμως πάντα πρέπει να προσέχουν τους ξηρούς καρπούς που προμηθεύονται ώστε να είναι φρέσκιοι και αν τυχόν νιώσουν κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα να σταματήσουν αμέσως την κατανάλωση τους και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Μάλιστα πολλοί γιατροί προειδοποιούν πως αλλεργία μπορεί να παρουσιάσει κάποιο άτομο στα ξαφνικά, ακόμα κι αν κατανάλωνε μέχρι εκείνη την στιγμή ξηρούς καρπούς χωρίς να του έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν.

Oι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και η ζέστη τούς κάνει να ταγκίζουν και αλλοιώνει τη γεύση τους. Γι' αυτό και κυρίως το καλοκαίρι είναι σκόπιμο να τους διατηρούμε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο. Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα αράπικα και στα φιστίκια Αιγίνης και λιγότερο στα αμύγδαλα και στα φουντούκια) είναι οι καρκινογόνες αφλατοξίνες-μυκοτοξίνες, που δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Oι αφλατοξίνες μπορεί να προκληθούν είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε από τη μη σωστή συντήρηση των ξηρών καρπών. Γι' αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί ελέγχονται πριν βγουν στην αγορά από το Γενικό Χημείο τους Κράτους, ενώ γίνονται και έλεγχοι από τις νομαρχίες όταν έχουν ήδη βγει και πωλούνται στην αγορά.

Με την ίδια λοιπόν προσοχή και επιμέλεια που αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά για το τραπέζι μας, πρέπει να επιλέγουμε και τους ξηρούς καρπούς.

Τα ωφέλη τους πολλά και για αυτό θα τους πάρουμε με την σειρά.

 ΑΜΥΓΔΑΛΑ

 Κατά πάσα πιθανότητα κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και στη Μεσόγειο και στα υπόλοιπα ζεστά αλλά όχι τροπικά κλίματα. Στην αγορά τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα εισαγωγής προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να αγοράσουμε αμύγδαλα με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά, ολόκληρα, σε φέτες, σε κυβάκια ή σε σκόνη.

Τα καλύτερα δεν έχουν τρύπες και η φλούδα τους είναι ξανθιά. Μάλιστα, πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο ξανθιά η φλούδα τόσο πιο φρέσκα είναι. Επίσης, τα καλά αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.

Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

 ΑΡΑΠΙΚΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ

 Ο ξηρός καρπός κατά της χοληστερίνης.

Η αραχίδα, το φυτό από το οποίο παίρνουμε το αράπικο φιστίκι, κατάγεται από τη Νότια Αμερική και οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που το έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Τα φιστίκια, πάντως, καθιερώθηκαν μετά τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή ήταν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Τα αράπικα φιστίκια βγαίνουν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Σπανίως είναι ελληνικά - συνήθως τα εισάγουμε από την Αίγυπτο, την Κίνα και την Αργεντινή. Μπορούμε να τα αγοράσουμε στη φυσική τους μορφή, ψημένα ή χωρίς το κέλυφος αλλά με τη φλούδα ψημένα ή χωρίς τη φλούδα τηγανισμένα και αλατισμένα.

Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στην αγορά κυκλοφορούν σε πολλές μορφές όπως η πιο γνωστή σε μας το φυστικοβούτηρο.

Τα καλύτερα: Δεν είναι μαλακά και δεν έχουν υγρασία.

Διατροφική αξία: Έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.

 ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΙ

 Προέρχεται αποκλειστικά από τον Αμαζόνιο και έχουν γλυκιά γεύση. Περιβάλλονται από κέλυφος και βρίσκονται μέσα σε ένα περικάρπιο που περιέχει 8 έως 24 φιστίκια κάθε φορά.

Διατροφική αξία: Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου, ενώ οι περισσότερες τροφές που θεωρούνται καλές πηγές, όπως το συκώτι, μας δίνουν περίπου 100 mg. Δυστυχώς, έχει κορεσμένα λιπαρά, που σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης.

 

ΚΑΡΥΔΙΑ

 Γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία. Τα ελληνικά καρύδια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και τα αναγνωρίζουμε επειδή δεν κάνουν θόρυβο όταν τα κουνάμε. Καρύδι είναι επίσης και το πεκάν, που εισάγεται κυρίως από την αμερικανική ήπειρο και έχει λεπτό κέλυφος. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και έχει ωραίο άρωμα.

Τα καλύτερα: Δεν έχουν πράσινη ψίχα (αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει), δεν είναι παλιά (ταγκίζουν στη γεύση) και το χρώμα της ψίχας τους είναι λευκό (όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας). Επίσης, η καρυδόψιχα είναι καθαρή και δεν έχει τσόφλια.

Διατροφική αξία: Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μάς δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.

 

ΚΑΣΙΟΥΣ

 

Πραγματική λιχουδιά όμως πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.

Τα κάσιους ανακαλύφτηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Εισάγονται κατά κανόνα ωμά (και το χρώμα τους είναι άσπρο), τηγανίζονται (ή ψήνονται) και αλατίζονται και το χρώμα τους γίνεται χρυσό.

Τα καλύτερα: Είναι τα τηγανισμένα και τα ολόκληρα (όχι σπασμένα).

Διατροφική αξία: Πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (που αυξάνουν τη χοληστερίνη όταν τα τρώμε σε μεγάλες ποσότητες).

 

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

 

Οι πολυβιταμίνες της μητέρας φύσης.

Γνωστός από την αρχαιότητα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, θεωρείτο ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά από 18 είδη. Βέβαια, μόνο τέσσερα από αυτά καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων και για τη συλλογή των σπόρων τους, και σε αυτά ανήκει και η κουκουναριά (πεύκη η ήμερη). Oι σπόροι του κουκουναριού, που παίρνουμε από τα κουκουνάρια αφού πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο, τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς -σε πολύ μικρές ποσότητες- από τον Oκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία, συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν πολλή ζήτηση.

O καλύτερος: Έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα.

Διατροφική αξία: Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

 ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ

 Ακόμα ένας πειρασμός που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα αγαπούσαν οι αυτόχθονες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας και οι κάτοικοι της Χαβάης, που είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μακαντάμια μετά την Αυστραλία. Στη χώρα μας τα εισάγουμε κυρίως από τη Νότια Αφρική. Τα μακαντέμια θεωρούνται από τους πλέον ιδιαίτερους ξηρούς καρπούς, χάρη στην κρεμώδη και λεπτή τους γεύση. Τρώγονται σκέτα, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες γιατί κινδυνεύει να γίνει «βαριά» η γεύση.

Διατροφική αξία: Αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν όμως κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης.

 ΣΠΟΡΙΑ

 Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ηλιόσποροι και ο πασατέμπος (κολοκυθόσπορος). Oι πρώτοι, όπως φαίνεται και από το όνομά τους, είναι οι σπόροι του ηλίανθου και ο δεύτερος τα σπόρια του κολοκυθιού. Και τα δύο είδη ψήνονται και συνήθως αλατίζονται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά στα τέλη Αυγούστου. Εκτός από τα ελληνικά, ωμά σπόρια που ψήνονται στη χώρα μας εισάγονται και από την Τουρκία, την Oυκρανία, την Κίνα και τη Βουλγαρία.

Τα καλύτερα: Είναι «γεμάτα» και ο καρπός τους δεν πικρίζει (τότε είναι παλιάς σοδειάς).

Διατροφική αξία: O πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. O ηλιόσπορος είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πολύ πλούσιος σε φυλλικό οξύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι μάς δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως. Τα σπόρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.

 ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ

 Τα στραγάλια δεν είναι ακριβώς ξηρός καρπός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψημένα ρεβίθια. Στην αγορά τις περισσότερες φορές είναι ελληνικά, μπορεί όμως να πρόκειται και για εισαγόμενα από την Τουρκία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα αφράτα και τα σκληρά, που δεν έχουν διαφορές στη διατροφική τους αξία.

Διατροφική αξία: Τα στραγάλια δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια! Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και πλεονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες Κ και C.

 ΣΤΑΦΙΔΕΣ

 Αν και δεν πρόκειται για ξηρό καρπό, αλλά για αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβάνονται εδώ επειδή τις καταναλώνουμε μαζί με ξηρούς καρπούς (στραγάλια) και βέβαια τις χρησιμοποιούμε σε πολλά γλυκά και φαγητά. Υπάρχουν δύο είδη σταφίδας, η ξανθιά (σουλτανίνα) και η μαύρη (κορινθιακή). Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένα σταφύλια στα οποία, όταν γίνεται η επεξεργασία στο εργοστάσιο, προστίθεται λίγο λάδι και στις ξανθιές σταφίδες θείο (σε ποσότητες οι οποίες ελέγχονται), ώστε να είναι ανοιχτότερο το χρώμα τους.

Η ελληνική σταφίδα βγαίνει στην αγορά το Σεπτέμβριο, αλλά φέτος, επειδή η παραγωγή μας είναι μειωμένη (λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο), θα γίνουν εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν.

Oι καλύτερες: Είναι μαλακές, όχι όμως τόσο ώστε να κολλάνε μεταξύ τους.

Διατροφική αξία: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.

 

ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ 

Τα φιστίκια Αιγίνης έφτασαν στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα και κατάγονται από την κεντρική Ασία. Στην αγορά, τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων που είναι Π.O.Π., αλλά και αυτά των άλλων περιοχών, όπως η Φθιώτιδα, η Χαλκιδική και η Εύβοια, βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εισάγουμε όμως και πολλά φιστίκια τύπου Αιγίνης κυρίως από το Ιράν και τη Συρία, που θεωρούνται εξίσου καλής ποιότητας με τα ελληνικά. Εισαγωγές γίνονται και από την Αμερική, αλλά η γεύση αυτών των φιστικιών διαφέρει κατά πολύ από αυτήν των Αιγίνης που γνωρίζουμε. Τα αγοράζουμε ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο την ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα, αλλά και φρέσκα.

Τα καλύτερα: Πρέπει, όταν τα αγοράζουμε, να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι, όπως είναι αυτά που είναι τεχνητά ανοιγμένα, οι λεγόμενες τσιμπίδες.

Διατροφική αξία: Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.

 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ' όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι μάλλον λίγα. Τα φουντούκια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους.

Τα καλύτερα: Δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ (μπορεί να είναι σάπια).

Διατροφική αξία: Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

 

Διαλέξετε λοιπόν και απολαύστε!

Κορυφή σελίδας

 

 

Νους υγιής εν σώματι υγιή

 

Συγκλονιστικά στοιχεία για την αλληλεπίδραση της ψυχικής και σωματικής υγείας αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου στο γενικό πληθυσμό. Πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα, με κύρια αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Εξάλλου τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη ή άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και μόλις το ένα τρίτο παρουσιάζει φυσιολογικό βάρος.

Από την άλλη πλευρά η κακή σωματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ψυχική ασθένεια - ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης διπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη. Η ψυχική νόσος αυτή καθαυτή αλλά και η συνύπαρξη προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας στιγματίζουν άτομα και οικογένειες. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν αναζητούν θεραπεία, κυρίως λόγω του στίγματος. Τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας προκαλούν τεράστιες δαπάνες για την κοινωνία: οι δαπάνες για την κακή ψυχική υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτιμηθεί ότι ανέρχονται σε 436 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (πάνω από 2.000 ευρώ/νοικοκυριό). Οι πρόσθετες δαπάνες για προβλήματα σωματικής υγείας σε ψυχικά ασθενείς αυξάνουν αυτόν τον αριθμό μέχρι και 70%. Τα παραπάνω ανάφερε η επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλιώρη, με αφορμή ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση και Κοινωνικές Προεκτάσεις των Ψυχικών-Σωματικών Νόσων». Κεντρικοί άξονες της εκδήλωσης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και η αναγκαιότητα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα των ασθενών στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας η οποία δημιουργήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Απρίλιο του 2008. Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας φορείς και ειδικοί του τομέα της ψυχικής και σωματικής υγείας απ’ όλη την Ευρώπη συνέταξαν τη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας, στοχεύοντας στην κινητοποίηση όλων των σχετικών παραγόντων σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και σωματική υγεία.

«Η Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας είναι ένα συναινετικό έγγραφο, στο οποίο αποτυπώνεται και αξιολογείται το μέγεθος και η επίδραση των σχέσεων μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας και προτείνονται συστάσεις πολιτικής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και φροντίδα των ασθενών. Θέλουμε να θυμίσουμε στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ότι η ολιστική προσέγγιση είναι αναγκαία για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Και να μη ξεχνάμε ότι "νους υγιής εν σώματι υγιή"», επισήμανε η κ. Μαλιώρη η οποία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πληροφορίες που παραχώρησε στο lifemag.gr

 

Πηγή: lifemag.gr

 

Κορυφή σελίδας

 

"Στην υγειά μας".. άφοβα!

                                                           

 Νερό και υγεία

Πολύ συχνά ακούμε για περιοχές που το νερό τρέχει λάσπη στις βρύσες των κατοίκων. Όμως θα λέγαμε με απόλυτη βεβαιότητα πως το πιο επικίνδυνο δεν είναι αυτό που βλέπουμε στο νερό. Το νερό που έχει λάσπη ή είναι χρωματισμένο απο ξένες ουσίες είναι ασφαλές γιατί κανείς δεν θα το έπινε φυσικά. Όμως τι γίνετε με το "δήθεν" καθαρό νεράκι που τρέχει στις βρύσες μας καθημερινά, που όλοι πίνουμε με ελαφρά την καρδία;

 Κι όμως το νερό της βρύσης δεν είναι και τόσο αθώο όσο δείχνει. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η εταιρία ύδρευσης είναι υποχρεωμένη και η μόνη υπεύθυνη ώστε το νερό που φτάνει στα σπίτια μας να είναι η καλύτερη ποιότητα και ωφέλιμο για την υγεία μας. Αλλά δεν ξεκίνησα να γράψω ανέκδοτα.

 Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, το νερό που φτάνει στα νοικοκυριά περιέχει στην χειρότερη περίπτωση χημικές και τοξικές ουσίες. Χλώριο, αρσενικό, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, το κυάνιο, το εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα δηλητήρια είναι τα πιο γνωστά μιας και τα ονόματα τους φιγουράρουν σε άρθρα εφημερίδων μετά απο έρευνες.

 Τα φίλτρα λοιπόν είναι μονόδρομος αν θέλουμε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και τον εαυτό μας απο τα δυσάρεστα μακροχρόνια αποτελέσματα χρήσης ακατάλληλου για πόση νερού.

Κάποιοι βέβαια καταναλωτές αγοράζουν εμφιαλωμένο, αλλά ποιός μας λέει πως το "νερό σε κονσέρβα" είναι αβλαβές; Και η εγκατάσταση ενός φίλτρου είναι οικονομικότερη.

 Το νερό είναι το "Α και το Ω" για την επιβίωση και την υγεία μας και καλό θα ήταν να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες λύσεις. Οι συνέπειες απο το κακής ποιότητας νερό στην εποχή μας είναι αμέτρητες, το ίδιο και οι έρευνες που ποτέ δεν σταματάνε. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος χρησιμοποιήσει για 1-2 μήνες φίλτρο θα δει μεγάλες διαφορές και στην μυρωδιά αλλά και στην γεύση. Αλλά η έκπληξη θα έρθει επάνω στον χρόνο όταν θα αλλάξει τα φίλτρα και θα δει όλα αυτά τα χρόνια τι περνούσε απο το σώμα του.

 Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Φυσικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φίλτρα για όλες τις περιπτώσεις και τις ποιότητες νερού. Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το φίλτρο άνθρακα που αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές λύσεις. Εγκαθίσταται εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα σε περίπου ένα δύωρο κάτω από τον πάγκο. Αφαιρεί από το νερό αιωρούμενα σωματίδια, δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, χλώριο, χλωριούχες ενώσεις, φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδο και υδράργυρο). Όσο για το κόστος του, ξεκινάει από τα 50 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Στο θέμα τιμής πρέπει να κάνουμε μια σωστή έρευνα αγοράς γιατί στην χώρα μας τα φίλτρα κοστίζουν μέχρι και 500% ακριβότερα απο οτι στο εξωτερικό. Ένα φίλτρο που κάποιος το πουλάει 1.000 ευρώ επώνυμο, με λίγο ψάξιμο το αγοράζεις 300- 400 ευρώ χωρίς καμμία διαφορά. Έτσι κι αλλιώς τα φίλτρα (ανταλλακτικά) είναι ίδια και αλλάζουν 1 φορά τον χρόνο.

 Πιο ακριβά είναι τα λεγόμενα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρούνται κατάλληλα για το φιλτράρισμα σε περιοχές όπου το νερό είναι υφάλμυρο, παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ή έχει εξασθενές χρώμιο. Τέτοιου είδους φίλτρα κοστίζουν από 400 έως 2.000 ευρώ και απαρτίζονται από δύο φίλτρα άνθρακα και μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι μετά το φιλτράρισμα χρησιμοποιείται περίπου το 30% του νερού. Στην αγορά κυκλοφορούν πάντως και πολύ ακριβά συστήματα παρακρατούν κάθε είδους βλαβερή χημική ουσία και που το κόστος τους μπορεί και να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ.

 Καλό λοιπόν είναι να ξεκινήσουμε μια σωστή έρευνα για φίλτρα νερού ώστε να είναι αυτή που μας καλύπτει σωστά και μας συμφέρει οικονομικά.

 Για να μπορούμε να λέμε άφοβα "ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ".

 

Εριχθέας  

  

  Κορυφή σελίδας

 

Βακτήρια εναντίον ιών

 

βακτηριδια εναντιον ιων

Τα βακτήρια που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο γιαούρτι, θα μπορούν μελλοντικά να καταστρέφουν διάφορους ιούς, ακόμα και του κοινού κρυολογήματος, αν «εξοπλισθούν» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, σύμφωνα με νέα βελγική επιστημονική έρευνα, η οποία, όμως, εγείρει ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι αυτά τα «ασημένια» -κατά τα άλλα ακίνδυνα- βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό. Οι νοροϊοί προκαλούν εννέα στα δέκα περιστατικά γαστρεντερίτιδας διεθνώς.

Το επίτευγμα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο του πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητή

Βίλι Βερστρέτε, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρίας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανοίγει το δρόμο πιθανώς για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί με την ίδια μέθοδο, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Κορυφή σελίδας

 Είμαστε ότι τρώμε ή ..

 

                                                         ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ  Ή  ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

φρούτα και λαχανικά

 

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ορδές ειδικών σε εκπομπές και στο διαδίκτυο αλλά και σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς μας.

Και τι δεν έχουμε ακούσει για το τι βλάπτει, τι μας ωφελεί, τι πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο και πως. Αναπόφευκτα μου δημιουργείτε πάντα μια απορία.

Οι παλαιότερες γενιές πως επιβίωναν; Δεν είχαν επιστήμονες να τους λένε πόσες βιταμίνες χρειάζονται και πόση ποσότητα από Ω3 λιπαρά πρέπει να προσλαμβάνουν εβδομαδιαία.

 Έτρωγαν ότι έβγαζε ο τόπος τους, ότι φύτευαν με τα χέρια τους. Είναι δυνατόν να τα κατάφερναν χωρίς διαιτολόγους, χωρίς διατροφολόγους, χωρίς τους αερολόγους της εποχής μας;

Είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους, τα όσπρια τους, το ψωμάκι και τους ξηρούς καρπούς τους, τρώγανε που και που και το κρέας τους και περνάγανε μια χαρά; Έτσι απλά;

Με κόπο βέβαια αλλά μια χαρά. Κι αν είχανε και το κρασάκι τους ήταν άρχοντες.

Χωρίς να μετράνε μερίδες, γραμμάρια και χίλια δυο τερτίπια για να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους;

Μάλλον δεν "βίαζαν" την φύση αλλά συνεργάζονταν μαζί της. Την σέβονταν και ήξεραν οτι οι ίδιοι έχουν ανάγκη την φύση και όχι η φύση τον άνθρωπο.

Μια μέρα αποφάσισα να αφήσω τον καναπέ και το τηλεκοντρόλ και να πάρω στα χέρια μου την ευθύνη όσο μπορώ της διατροφής μου, με όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που ο ίδιος ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει την εποχή αυτή.

Είχα την τύχη να νιώσω την ευλογία αυτή και με λίγο κόπο να δεχτώ κάποια από τα δώρα της φύσης. Δεν χρειάστηκε να υπολογίσω ούτε να μετρήσω. Έφτανε μόνο να ψάξω, να μάθω, να σεβαστώ και να αφουγκραστώ την φύση, να κουραστώ και να φάω όχι για να σκάσω, αλλά για να νιώσω ευεξία. Για να θρέψω το σώμα μου.

Φυσικά μιλάω για τρόφιμα όχι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και ορμόνες, αλλά όπως μας τα δίνει η γη με λίγη φροντίδα και αγάπη από τον άνθρωπο.

Δεν χρειάστηκε να ψάξω τις ιδιότητες από τα αμύγδαλα και τα μήλα, ούτε να ψάξω τι ασθένειες προλαμβάνει το ταπεινό μαρούλι και το μπρόκολο. Εμπιστεύτηκα το χώμα και τις δυνάμεις μου.

Άλλες γεύσεις, άλλη ουσία, άλλη ζωή. Άλλαξα τόσο που όταν αναγκαστικά πλέον πάω στην λαϊκή αγορά ή σε κάποιο super market θυμώνω και στεναχωριέμαι για την εκμετάλλευση που υπάρχει κατά του κόσμου.

Του κόσμου που δουλεύει ασταμάτητα για να κάτσει στο τραπέζι στο τέλος της μέρας και να φάει δηλητήρια από το πιάτο του.

 

Είμαστε ότι τρώμε ή τρώμε ότι είμαστε τελικά;

Panos

 

Κορυφή σελίδας

Ο Βελονισμός προκαλεί θάνατο

 

 

 

Δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει τα τελευταία 45 χρόνια, επειδή κακώς εκπαιδευμένοι βελονιστές τοποθέτησαν λανθασμένα τις βελόνες στα σώματά τους, σύμφωνα με νΒελονισμόςέα μελέτη από τον κορυφαίο ειδικό της Βρετανίας στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής, ο οποίος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι γνωστοί θάνατοι από βελονισμό μπορεί να μην είναι παρά «η κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου».

Ο καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής Έτζαρντ Έρνστ της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του πανεπιστημίου του Έξετερ, σε εργασία που παρουσίασε στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό για θέματα κινδύνων στην ιατρική «International Journal of Risk and Safety in Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι τουλάχιστον 86 άνθρωποι ηλικίας 26 έως 82 ετών έχουν πεθάνει σε πολλές χώρες (Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, κ.α.), λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από βελονισμό είναι ο πνευμοθώρακας, όπου αέρας διεισδύει ανάμεσα στις μεμβράνες που χωρίζουν τους πνεύμονες από τον θώρακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί που διέγνωσαν τους θανάτους, απέδωσαν την αιτία με βεβαιότητα στο βελονισμό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια ήταν λιγότερο ξεκάθαρα.

Κορυφή σελίδας

 

 Τεχνοφοβικός γεννιέσαι..

Τεχνοφοβικός τεχνοφοβία

ΤΕΧΝΟΦΟΒΙΚΟΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ…ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ!

Αν σας πιάνει κρύος ιδρώτας στη σκέψη και μόνο ότι θα πρέπει να προγραμματίσετε ξανά τα κανάλια της τηλεόρασής σας, ίσως δεν φταίτε εσείς για την «τεχνοφοβία» σας, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόβος μπορεί να έχει τις ρίζες του πριν καν γεννηθείτε, στη μήτρα της μητέρας σας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγαλύτερη ή μικρότερη έκθεση ενός εμβρύου στην τεστοστερόνη επιδρά στον τρόπο που αναπτύσσεται στη συνέχεια ο εγκέφαλός του, πράγμα που -ανάλογα με το άτομο- καθιστά πιο εύκολο, ή πιο δύσκολο, να καταλάβει και να υιοθετήσει με άνεση τις τεχνολογικές εξελίξεις αργότερα στη ζωή του.

Η μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπαθ, υπό τον δρα Μαρκ Μπρόσναν, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences» («Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές»), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», διαπίστωσε ότι οι φοβίες και γενικότερα η στάση ενός ανθρώπου απέναντι στη νέα τεχνολογία εξαρτώνται σε ένα βαθμό από τις ορμόνες στις οποίες εκτέθηκε, όταν βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του.

 

Κορυφή σελίδας